Мрежа

Лола и јас

– Кјара Валентина Сегре

Илустрирано од Паоло Доменикони
Превод од италијански јазик: Ирина Талевска

„…Лола нежно ми прошепоти: „Отсега, па натаму ќе бидеш мојот водич и светлината во моите очи.“ И, од тој миг, јас се викам Ѕвезда.“

Да ти ја раскажам мојата приказна Протек на европски книжевни дела за млади

Разнесувачката на леб

Разнесувачката на леб

– Петeр Светина

илустрирано од Јокин Мичелена
Превод од словенечки јазик: Давор Стојановски
ISBN: 978-608-4998-20-4

Лебот е леб за телото, а гласовите се леб за душата.
„Разнесувачката на леб“ е приказна за патувањето и за потрагата низ кои треба да минеме за да се пронајдеме себеси и другите. Мајсторскиот текст на Петер Светина ни ја раскажува приказната за растењето на Јан и Марија и за лебот, а исклучителните илустрации на баскискиот илустратор Јокин Мичелена одлично ја надополнуваат.

Да ти ја раскажам мојата приказна Протек на европски книжевни дела за млади

Само уште пет минути

Само уште пет минути

– Патриша Першоља

илустрирано од Полона Ловшин
Превод од словенечки јазик: Дарко Спасов
ISBN: 978-608-4998-19-8

Зошто некои родители не се грижат за своите деца? Зошто ги оставаат? Момче што пораснало без татко, го поставува ова прашање без критики и морализирање, дури и со разбирање и топлина. Наменето е за тато, но и за сите нас.

Да ти ја раскажам мојата приказна Протек на европски книжевни дела за млади